pedagogia logo.jpg

KOTINURKILLA KUHISEE

kimppatekeminen ja parhaat asiantuntijalausunnot

AlfaStudio_5x4.jpg

Mika Pantzar: Vihreän kuluttajan myytti


Kuluttajaa on kutsuttu ilmastomuutoksen vastaisiin talkoisiin ympäri maailmaa. 

Tutkijana suhtaudun varauksella tällaiseen ajattelutapaan jos ja kun talkoiden sanoma paketoidaan ensisijaisesti tunteiden muotoon.


Helsingin Energian, Helenin massiivinen ja ilmeisen kallis ”Minä lupaan” lämpölupaus-mainoskampanja on oiva esimerkki tunnepuheesta, joka häivyttää taustalle paljon tehokkaammat ja realistisemmat keinot vaikuttaa ilmastomuutokseen.


Televisiomainoksen viesti on visuaalisesti ja sisällöllisesti tarkkaan harkittu  myytti: Mooseksen valittu kansa, joukko julkkiksia,  antaa  lämpölupauksensa korkean mäen päällä lähellä taivasta, siis jumalien todellisuutta.

Valitun kansan tehtävä on kertoa Jumalasta ja lihallisten halujen kieltäytymisen tärkeydestä - televisioruudussa. Kukin kantaa kortensa kekoon alentamalla asunnon lämmitystä kahdella asteella muutamana kylmänä talvipäivänä. Tavoite on leikata tuotannon päästöjä kysyntäpiikkien aikana ja testata miten valmiita kuluttajat ovat osallistumaan kysynnän joustoihin.


Mitä pahaa on edistää pieniä hyviä tekoja? 


Vastenmieliseksi ja ilmastomuutoksen torjunnan kannalta harhaiseksi kampanjan tekee sen, että samalla huomio siirtyy pois isoista ja järjellisistä ratkaisuista. Kampanjan edistämä tunnustuksellis-individualistinen  ilmastomuutosuskonto muistuttaa ilmastomuutoksen kieltäjien, denialistien, kampanjointia: ilmastomuutos on henkilökohtainen uskonasia, eikä tieteellinen näkemys.


Kuluttajavetoiset talkoot ollakseen tehokkaat vaatisivat mittavia, ja siksi varsin  epärealistisia, elämäntapamuutoksia, puuttumista vaikkapa jatkuvaan asumisväljyyden kasvuun, lisääntyvän liikkumiseen ja lihansyöntiin. Englannissa on arvioitu, että kasvihuonepäästöistä kolme prosenttia aiheutuu kylmäsäilytyksestä.

Onko kuluttaja valmis luopumaan jääkaapista ja siirtymään vaikkapa suolalla säilöttyihin ruokiin säilytysongelman ratkaisemiseksi? 
Yhtä lailla epärealistista on olettaa, että palaisimme hygieniakäsityksissämme vaikkapa sadan vuoden takaiseen, jolloin peseydyttiin ja vaatteita vaihdettiin vain kerran viikossa. 

Helenin televisiokampanja tarjoaa suurten ongelmia ratkaisemiseksi yksilöiden pieniä tekoja. Tätä voi kutsua vaikkapa vihreän kuluttaan myytiksi.


Valitettavasti vain radikaaleilla, ja siksi varsin epärealistisilla, elämäntapamuutoksilla kuluttajan jalanjälkeä voi laskea edes lähellekään samassa mittakaavassa kuin vaikkapa puuttumalla teollisuuden koneiden energiatehokkuuteen, hiilen päästönormeihin tai yhdyskuntarakenteeseen. 


Suurin osa tutkijoista lienee samaa mieltä kanssani, että vain kansainväliset ilmastosopimukset ja suhteellisten hintojen muutokset ovat avain kehityksen kääntämiseksi.Professori Mika Pantzar

University of Helsinki. Faculty of Social Sciences

Consumer Research Center,

329 katselukertaa0 kommenttia