top of page

Eläkkeeltä töihin: NYT ON ELÄKELÄISTEN YHTEISEN AJATUSTEN MYRSKYN PAIKKAEläkeliiton Eläkkeeltä töihin -hankkeen 2020 lopulla tekemän kyselyn mukaan merkittävä osa eläkeläisistä on valmis tekemään töitä vapaaehtoisesti eläkkeellä ollessaan.

Yrittäjät ovat halukkaita heitä myös palkkaamaan.

Asiaa kannattaisi pohtia yhdessä - koko joukolla.

Ajatusten myrsky on alustettua yhteistyötuumailua; aivoriihi, jonka tarkoitus on edesauttaa eläkeläisten asemaa vapaaehtoisena erityskohteena; viisaus- ja kokemusvoimavarana helpottamassa työmarkkinoiden osaajapulaa vapaaehtoisella eläketyöläIsyydellä.

Osa ei tätä halua - osa haluaa, kenennkään ei ole pakko.

Ajatusten myrsky on osa maan suurimman eläkeläisjärjestön Eläkeliiton ja Suomen Yrittäjien ELÄKKEELTÄ TÖIHIN hanketta, jota tukee sosiaali ja terveysministeriö veikkausvoittorahoista 2020-2022.

Lukuisien tutkimusten mukaan eläkeläisillä on tähän tahtoa kunhan se on vapaaehtoista ja työehdoista voidaan sopia niin, että se sopii kunkin voimiin ja haluun käyttää aikaa.

Jo tällä hetkellä työpaikoilla on 130 000 plus 65-vuotiasta eri tehtävissä ja vielä 20 000 jatkaa yrittäjinä.

Ideana on siis ratkoa yhdessä kolmea asiaa.

1.Kuinka eläkeikäiset voivat helpottaa osaajapulaa työmarkkinoilla ja
2. toiseksi miettiä miten ratkaistaan muuttuvissa ilmapiiri- ja olosuhdeilmastossa työpaikoilla syntyvä tunnelma jos ja kun edessä tämä eläkeiän työkysymys ja
3. kolmanneksi saada teidät työelämässä ikänne puolesta vielä palvelevat samalla pohtimaan omaa eläkeiän tulevaisuuttanne - suunnittelemaan oman elämäsi pisin jakso: tekemisen eläkevuodet.


MITEN?

Tämä ajatusten myrsky toimii niin, että tunnin mittaisen Asiantuntijakuulemisen jälkeen internet verkossa keskustelu ja ajatusten esittäminen jatkuu ideariihenä ”Ajatusten pallomeressä”, verkkosivuilla, jossa kaikki halukkaat pyydetään, saavat ja voivat heittää omia ajatuksiaan yhteiseen pohdintaan ja olla mukana ratkaisemassa haastetta uudenlaisesta eläkeiän ”työelämästä”, joka koskee meitä kaikkia halukkaita.


ASIANTUNTIJAKUULEMINEN POHJAA DEBATTIA: TUNNIN VIDEO VALMIS KÄYTTÖÖNNE


Kuulemme videolla yli kymmentä tietäjää ja asiaan osallista tiiviissä pikaesitysten sarjassa, jossa riittää vauhtia kun kommentoimme asiaa vielä Anssi Kempin, Katja Noposen ja Veli-Antti Savolaisen kanssa.


Entinen pääministeri Esko Aho kertoo kuinka suuri mahdollisuus yli kuusikymppisiä koskeva silver economy; hopeatalous on ja miksi Suomen kannattaisi avata latua.

Tietokirjailija Veli-Antti Savolainen puhuu vanhoilla päivillään että ne ovat muuttuneet viime vuosikymmenen aikana enemmän kuin koko historian aikana,

Vanhojen hopeatalous on megaluokan bisnes ja koko maailmaa koskevn megatrendi

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen ajoi eläkeläisten verotuksen uudistamista niin, että eläkkeellä tehtävä työ ei vaikuttaisi eläkkeen verotukseen.

Vaan kuinkas sitten kävikään?

Esimerkiksi Akavan jäsenrekistesterissä on aktiivisia senioreja yli 50 000 eläkeläistä; korkeakoulutettuja osaajia suuri osa tutkitusti valmiina palveluun.

Paremmin koulutetut ihmiset ovat halukkaimpia jatkaman työelämässä + heillä on osaamista eniten + he elävät keskimäärin muita pidempään = onnistuva yhtälö.

Kaikki eläkeläiset eivät voi hyvin, Sen ei pidä muita estää, mutta moni joutuu työhön köyhyyden pakosta, yksinäisyydestä kärsien…

Korkean tason puheenvuorot ja video on ”asiantuntijakuuleminen” - pohjatyö, jolla saatiin Ajastusten myrsky liikkeelle 18.11 .pidetyssä käynnistystilaisuudessa.

KAIKKI MUKAAN IDEOIMAAN

Nyt on Sinun ja ryhmien, luokkien, järjestöjen, työyhteisöjen vuoro: mene nettiin Ajatusten myrsky-sivuile ja ota omat ideapallosi käyttöön ja anna ajatusten myrskytä.

Eläkeliiton jäsenyhdistykset voivat järjestää tilaisuuksia materiaalin kautta ja myös kommentoida näitä asioita yleisellä tasolla ja aloittaa oman keskustelupolun tai peukuttaa hyviä ideoita joita toiset ovat esittäneet.


Tavataan Ajatusten pallomerellä.

Nauhoite tästä AJATUSTEN MYRSKY lähetyksestä löytyy täältä

https://www.ajatustenmyrsky.info


TIETOLAATIKKO

TYÖTÄ TEKEVÄT ELÄKELÄISET OVAT JO NYT TALOUDEN MERKITTÄVÄ VOIMAVARA

  • Osa-aikainen tai projektiluontoinen työ kiinnostaa useita, sillä eläkkeellä halutaan nauttia myös ansaitusta vapaa-ajasta ja tehdä töitä itselle sopivina ajankohtina.

  • 80 prosenttia isovanhemmista hoiti lapsenlapsiaan vähintäänkin epäsäännöllisesti, ja tosi iso osuus hoiti ihan säännöllisesti.

  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan yli puolet (58 %) omaishoidon sopimuksen tehneistä omaishoitajista oli yli 65-vuotiaita vuonna 2017. Heitä oli tuolloin vajaa 27 000.

  • Isovanhempien panoksen lastenlastensa hoitamisen rahalliseksi arvoksi on laskettu 540 miljoonaa euroa vuosittain, mutta arviointi on vaikeaa.

  • Kansalaisareenan mukaan 40 prosenttia 65–79-vuotiaista oli tehnyt vapaaehtoistyötä, ja se oli kaikkein aktiivisimmin vapaaehtoistoiminnassa mukana oleva ikäryhmä.

  • Yli 90 prosenttia väestöstä aikoo pysyä aktiivisena ikääntyessään.


407 katselukertaa

Debatti & lisätieto

Näyttökuva 2021-6-15 kello 15.09.42.png
Näyttökuva 2021-8-20 kello 16.04_edited.png
bottom of page